fredag 16 september 2011

Nyhetsvärde - Läkare anklagad för dråp på spädbarn / Stefan Liv död i flygkrasch

I veckan började rättegången mot den kvinnliga läkare som är åttalad för dråp på ett spädbarn. Detta har sedan rättegången börjat, dominerat tidningar såsom DN, Svenska Dagbladet, Expressen, Aftonbladet m.fl. Det är alltså en kvinnlig läkare som misstänks för aktiv dödshjälp på en femton veckor förtidigt född flicka. Det skall alltså ha skett genom att någon injícerat ett narkosmedel vid namn tiopental i flickans kropp. Läkaren förnekar att hon injicerat ämnet men står ändock anklagad för dråp. Den huvudsakliga frågan i ärdendet är huruvida ämnet injicerats före eller efter flickans död.

Det finns flera anledningar till att den här händelsen uppmärksammats så mycket den senaste veckan. Enligt vad Björn Häger skriver i sin bok Reporter så beror nyhetsvärdet av en händelse på en rad olika faktorer; Vikt, Icke-normalt, Närhet, Konflikt, Elitpersoner, Lättbegripligt och Nytt.

I detta fall berörs många av händelsen då det handlar om ett litet oskyldigt spädbarn som tagits om livet. Vad som gör händelsen ännu värre är att det är en läkare som anklagas stå till skuld för barnets död. Läkare och dråp i samma mening sticker förmodligen i de flesta människors ögon. Läkare är symboliserat med att rädda liv, inte att ta liv. Denna nyhet är alltså av stor vikt enligt Björn Häger då han skriver i Reporter "Inget blir så tydligt i nyhetsvärderingens makabra matematik som vikten av döda och skadade". Hade barnet endast felmedicinerats och faktiskt överlevt så hade nyhetsvärdet sjunkit (Reporter s. 81).

En annan faktor som gör att den här händelsen får så mycket plats i media är att det som hänt är
 "icke-normalt". Hade det skett ett dråp eller mord i ett område där det vanligtvis förekommer mycket våld så hade förmodligen inte nyheten hamnat på förstasidan på tidningar som DN, Metro eller Aftonbladet. I det här fallet har det dock skett något som anses som icke-normalt. Det är inte varje dag en läkare blir anklagad för dråp och definitivt inte på ett spädbarn.

När det kommer till "tid" så har nyheter kort bäst-före-datum (Reporter s.86). I detta fall så skedde den här händelsen för flera år sedan och har sedan dess inte tagit mycket plats i media då nyheten inte varit aktuell. Nu när rättegången har satt igång så ökar nyhetsvärdet igen då ämnet återigen blir intressant.

Att händelsen sker i Sverige där vi har en kultur och lag som inte tillåter aktiv dödshjälp gör att nyheten berör många. Det blir en konflikt mellan moral och lagstiftning. Är det rätt att låta ett spädbarn som inte har chans att överleva mer än några månader lida? Är det rätt att en människa ska få bestämma om en annan människas rätt att leva? Det är två frågor som ställs emot varandra i det här fallet.

Hade läkaren varit en känd person för det svenska samhället, eller spädbarnet tillhört en känd familj så hade förmodligen nyhetsvärdet ökat ännu mer. Vi gillar att läsa/höra om folk vi känner till.

Eftersom den här händelsen skedde för länge sedan kan man inte riktigt anse den som något "nytt" då det redan skrivits mycket om det som skett tidigare. Däremot får nyheten återigen ett lyft i och med att rättegången startar. Konkurrensen bland tidningarna blir stor då det gäller att va först med det allra senaste från rättegången.

källor till nyheten:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/rattegangen-mot-narkoslakaren_6465050.svd#after-ad

http://www.dn.se/sthlm/fortsatta-forhor-med-lakaren 

En annan nyhet som fått mycket fokus i tidningarna den senaste tiden är Stefan Livs tragiska död. Det var när Stefan Liv (tidigare Tre kronor målvakt) skulle flyga till Ryssland för att börja spela mitt sitt nya lag Lokomotiv Jaroslavl. Vid starten av resan som skulle gå till Minsk så gick något snett. Flera personer dog därbland vår svenska hockeystjärna Stefan Liv.

Att nyhetsvärdet i denna händelse är stort går inte att undgå. Etersom det rör sig om flera dödsfall så är nyheten av stor vikt. Som Björn Häger skriver (i Reporter s. 81) "Nyheter mäts i dödstal. En död väger tyngre än flera skadade". Att folk dör i flygkrascher händer och är inget jätteovanligt även om det är säkrare att flyga än att åka bil. Hade dock inte Stefan Liv som är både en elitperson och svensk medborgare varit med i planet så hade inte nyheten fått lika stort nyhetsvärde.

Anledningen till att många svenskar berörs av händelsen är för att det ligger oss så nära. Även om inte hela Sveriges befolkning tittar på ishockey varje dag så berörs vi ändå av att en av våra tidigare landslagsspelare orättvist förlorar sitt liv. Vi tänker på hans familj och försöker fundera ut om vi sett honom spela någon gång. Vi berörs när det händer saker för folk som vi känner igen.

Om du tänker efter så hade du förmodligen brytt dig mer om ifall en känd skådespelare från USA hade dött än om en man som bor i ditt område hade dött. Även om du aldrig hade träffat någon av dom tidigare...

Källa till nyhet:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/stefan-liv-dod-i-flygkrasch-i-ryssland

Övriga källor:
Reporter - en grundbok i journalistik - Björn Häger

3 kommentarer:

  1. Jag tycker du gjort ett bra jobb med att analysera vilka "komponenter" nyheterna består av, och du har presenterat det på ett tydligt sätt.

    Jag har sett att SVD nyss kört en artikelserie om patienters minskade tillit till sina läkare. Tror du att det finns en risk i att journalister bygger på patienters misstänksamhet mot läkare ännu mer - och kanske obefogat - genom att de rapporterar väldigt intensivt kring den här nyheten? "Drevet går", kan man ju säga, och den här gången har ju drevet pågått hemskt länge. Hur ofta tror du journalister reflekterar över vad deras rapportering orsakar i långa loppet, liksom=)?

    SvaraRadera
  2. Nice värdering.
    Ingen vet vad som egentligen har hänt med den läkarsaken. Om detta var för flera år sedan finns uppenbarligen oklarheter i saken. Om den saken var solklar skulle det inte ta flera år att lösa? På något sätt ligger mina sympatier hos läkaren, ponera att hon inte har något med saken att göra. När man har ett vanligt jobb är det mer okej att göra misstag, det handlar sällan om liv och död. Men som läkare har man helt andra krav på sig, med detta är bara människor.

    Flygplansolyckan är hemsk. Ingen har inflytande över det som händer i en sådan krasch. Tänk den ångesten när man inser att man kommer att krascha och dö. Nyhetsvärderingen är ofrånkomlig här, ett kraschat plan är alltid en nyhet, med an nationell hjälte på är det en toppnyhet.
    Som du skriver tänker man också på efterlämnade barn, fruar, familjer.

    av: Nadia Kandil

    SvaraRadera
  3. Hej
    Du har valt två bra exempel sett ur många synvinklar - moral, etik, närhet, nyfikenhet, läsvärde etc.Bara en detalj,Stefan Liv var väl inte på väg till sitt nya lag. Hela laget i princip omkom i flygkraschen, på väg till den första seriematchen i den ryska ligan? Olyckan brukar jämföras med flygolyckan 1958 då Manchester Uniteds fotbollslag gick förlorat.
    Bortsett från den lilla detaljen - gott arbete.
    Gary Bergqvist

    SvaraRadera